verhaal
Leon Cuijpers
Leon Cuijpers huurt de woning van Marjo Timmermans vanaf eind 2009. Vanaf januari 2010 betaalt hij al geen huur meer. Marjo heeft dus dus 10 maanden huur te goed van Leon Cuijpers, zo'n € 8.000,- .
Een rechtszaak om Cuijpers het huis uit te zetten werd tot tweemaal toe uitgesteld op verzoek van de huurder en vond pas eind september plaats. Marjo won deze rechtszaak, maar daarmee had ze Leon nog niet uit haar huis. Hiervoor moet ze het vonnis laten bekrachtigen bij de deurwaarder. Dit zou haar nog eens € 2.000,- kosten en dit wil Marjo niet betalen.
Ze besluit besluit de stroom af te sluiten in de woning. Dit leidt tot grote woede van Cuijpers. Marjo wordt door hem het pand uitgegooid en hij bedreigt haar met een schroevendraaier voor het oog van de camera. Met de beelden hiervan is ze naar de politie gegaan, maar die vonden het niet dreigend genoeg om actie te ondernemen.
Marjo vindt de gang van zaken heel erg onrechtvaardig. Naar haar mening is de huurder in Nederland veel te veel beschermd ten koste van de verhuurder.
Politiek
Al in 2008 besteedden we aandacht aan deze vorm van huurfraude. Toenmalig, Tweede-Kamerlid voor het CDA, Ruud van Heugten, was toen te gast in de studio. Hij vertelde te willen zorgen dat particuliere verhuurders eerder van hun wanbetalers afkomen: “We vinden dat het in zulke gevallen veel sneller moet kunnen om een wanbetaler uit te zetten. Uiteraard moet het wel voor de rechter gebracht worden, maar een rechter hoeft niet telkens weer in te gaan op de smoezen van de huurder waarbij om uitstel word gevraagd. Een rechter kan ook zeggen: u krijgt geen uitstel, u moet nu de huur betalen en anders wordt u op zeer korte termijn uit huis gezet. We gaan hierover zitten met de minister van Justitie om alles op scherp te zetten. De regels zijn er wel, nu moeten ze nog wat sneller en strakker gehandhaafd worden, en daar gaan wij voor zorgen. We kijken naar de mogelijkheden tot het opzetten van een soort zwarte lijst waarop verhuurders kunnen zien hoe het huurverleden van potentiële huurders is. We vinden dat de particuliere verhuurder wat dat betreft op dit moment nog veel te weinig beschermd is. Omdat voor particulieren huurinkomsten vaak noodzakelijk zijn om financieel het hoofd boven water te houden vind ik dat wij er voor moeten zorgen dat de particuliere verhuurder zeer goed voorgelicht wordt."
Helaas is er van deze beloften tot op heden weinig terecht gekomen. We spreken met de opvolger van Ruud van Heugten, Bas Jan van Bochove. Hij vertelt dat er iets moet gebeuren aan de huurwet, maar het hoe en wat is nog onduidelijk. In verband met de wet op de privacy is het opstellen van een zwarte lijst niet zomaar mogelijk. Hij nodigt juristen uit om met hem mee te denken hoe de huurwet aangepast zou moeten en kunnen worden.